Så er det sagt



Teknik


Biler og bilisme i min barndom og lidt senere



En svensk bilbog

Det var en søndag. I begyndelsen af januar, tror jeg, i 1954. Jeg var til fødselsdag hos en klassekammerat, Peter Petersen, og vi legede cowboyer og indianere i Lystskoven. Hvorfor den hed sådan, ved jeg ikke. Var det mon fordi, der lå et forlystelsessted midt i den? Ingen anelse. Den hed Lystskoven. Færdig.

Det, jeg især husker fra den søndag og den fødselsdag, var mit åndelige fravær.

Netop på den specielle søndag havde der været en annonce i Berlingske Tidende, hvor man kunne skrive efter en svensk bog, Stora Bilboken, og den bog ville min far bestille til mig. Jeg var dybt fascineret af biler.
Jeg tegnede meget. Og der kom næsten altid biler ud af det. Jeg gør det faktisk stadigvæk, når jeg hører radio og lignende. Og der kommer meget tit biler på papiret. Hvad var Hopalong Cassidy mod biler? Ja, bare mod en bog om biler?

Den kom en uges tid senere, Stora Bilboken 1954. Jeg har den endnu. Omslaget er væk, men indholdet er intakt. Her er de så, alle de mærker, der findes og ikke findes mere. Til de sidste hører Humber, Hilman, Morris, Austin, Riley, Borgward, Lloyd, Hansa og Goggo.

Japan er overhovedet ikke nævnt, mens der er masser af amerikanske, Buick, Cadillac, Chevrolet, Pontiac, Oldsmobile, Chrysler, Studebaker, Dodge. Mærker, som dengang var eftertragtede i Europa, og hvor nogle stadig er storsælgere i USA, mens andre for længst er gået i glemmebogen. Ud for hvert af mærkerne stod der i parentes, hvordan navnet skulle udtales. Det var ganske anderledes end jeg, der ikke havde hørt engelsk, bortset fra i Hopalong Cassidy filmene, ville have sagt de fleste af dem.

Og så, naturligvis, var der Folkevognen i bogen. Den hed godt nok Volkswagen, men det naturlige var at oversætte navnet til diverse nationale sprog.

Den første bil

Den lokale Folkevognsforhandler, Thorkild Sørensen, som min mor kendte fra sin skoletid langt tilbage (hun har kun været 30 år på det tidspunkt), fremviste nogle måneder efter fødselsdagen hos Peter og ankomsten af min dejlige bilbog stolt sin vare for vores lille familie, bestående af min 35-årige far, min allerede omtalte mor og mig. Jeg, der var 9½ år gammel, prøvede sæderne i den bil, som vi skulle have. Ja, ikke præcis den. For den var allerede solgt.

Men om blot en hel del måneder ville forhandleren kunne levere en bil til os. Vi fik den gode fornemmelse, det følte jeg i hvert fald, af at være lidt specielle kunder.
Når man havde valgt bilmærke, var det langt lettere dengang end nu. Folkevognen kunne fås med den ene motor, der nu engang var til en Folkevogn. Effekten i 1,2 liter-boxeren var lige blevet sat op fra 25 til 30 HK.
Sæder og indtræk var vist heller ikke til diskussion. Men farven, den kunne man vælge. Der var hele fem forskellige at få. Den Folkevogn, der stod i udstillingen, var kastanjebrun. Jeg syntes, den var smuk. Men den farve skulle det ikke være. Rigtig mange af dem, man så køre, var pastelgrønne, men sådan skulle vores bil heller ikke se ud. Den skulle være sandfarvet. En af de nye farver fra 1952, og som 17 % af køberne valgte. Dobbelt så mange tog den pastelgrønne, og sort var for dristig til de fleste.

Min far, ja, det var ham, for han arbejdede og tjente penge, mens min mor passede på hjemmet og tog imod mig, når jeg kom hjem fra skole, havde sparet pengene sammen. 15.360 kroner kostede den, bilen. Det oversteg en årsløn.

Hvis han havde kunnet opnå en såkaldt købstilladelse, ville bilen kun have kostet det halve, men det kunne min far ikke få. Han havde ikke tilstrækkeligt behov for en bil, vurderede skattevæsenet eller hvem det nu var, der stod for disse tilladelser.
I stedet skulle den købes på noget, der hed dollarpræmieringsbasis. Der var nu ikke tale om nogen præmiering, tværtimod. Det var starten på den vestlige verdens hårdeste bilbeskatning, der lå i det ord. Men det interesserede mig ikke, dengang.

Vi ventede og ventede. Og børn venter altid ekstra længe. Midt i oktober det år (1954) dukkede bilen op. Nok tæt på min mors 31. års fødselsdag. Men selv dage var der langt imellem i den alder.

En sen eftermiddag stod den imidlertid i gården til min fars arbejdsplads i Algade 24.
Jeg syntes, den var enorm stor. Jeg kunne lægge mig på bagsædet og strække mig helt ud, husker jeg. Deraf kan jeg slutte, at jeg må have haft en højde på godt en meter og tredive. Jeg var høj af min alder, men en 10-årig er højere i dag. Eller også har jeg ikke strakt mig i min fulde længde.
Vores Folkevogn var ikke helt den samme, som den, vi havde set hos forhandleren. Den var forbedret. Den skulle ikke længere startes ved tryk på en forkromet knap på instrumentbrættet. Man skulle bare dreje nøglen. Jeg fulgte levende med. Som om det var mig, der skulle styre den. Og så lugtede den pragtfuldt. Ikke som nye biler i dag. De lugter også godt. Denne lugtede helt specielt. Det var sikkert de lakker, de brugte dengang. Eller en lille drengs uspolerede lugtesans.

Den første tur
Det var blevet mørkt, og varmeapparatet udsendte en svag, men nærmest hyggelig antydning af olielugt, mens dens motor pulserede lifligt på den anden side af det åbne bagagerum bag mit helt eget bagsæde.
Efter endt præsentation hos min farmor og farfar i Boeslunde vendte vi den buttede næse hjemad, og bilen blev forsvarligt låst inde i den garage, min far allerede havde lejet til den - trekvart kilometer fra vores bopæl. Det var på Bülowsvej lige over for, hvor vi fem år senere skulle komme til at bo. Vi havde fået bil. Om end ikke en sensation, så dog noget særligt.

Pr. 31.12.1954 var der en personbilbestand i Danmark på 184.000, og heraf befandt de 134 biler sig i Skælskør.

Ved årsskiftet 2018/2019 fandtes der 2,6 mio. personbiler i Danmark. Det er fjorten gange så mange som i 1954.

Befolkningen er dog også vokset. Men kun fra små 4,4 mio. til 5,8 mio. eller 1,3 gange. Til gengæld er antal husstande steget 1,8 gange. Fra 1.468.000 til 3.706.000 mellem 1954 og 2019. Det skyldes ændret familiemønster med relativt flere single-husstande.

Kun de allerfærreste har dengang haft to biler i en husstand. Nu er det noget hyppigere med to eller flere. I 1954 havde således hver ottende hustand en bil. Selvom der i 2019 i teorien er en bil for hver husstand, bliver det på grund af flerbileriet noget mindre. Men i hvert fald skulle seks ud af ti familier være selvkørende.
Kilder: Danmarks Statistik og Politikens Bilårbog 1955.

Søndagsture
Det var søndagsturenes tidsalder. Vi fik klapbord og stole uden ryg. Og en blikboks med skuffer til den medbragte mad. Det var vidunderligt. Vi spiste i skovbrynene, ofte ikke længere væk, end at vi kunne se det skinnende køretøj og de andre, der trillede forbi i deres biler. Bagefter spillede vi tit fjerbold. Sommetider var vi alene, andre gange havde vi min morbror og tante med på turene. De havde ikke selv bil, men de var sjove.

I det hele taget må drømmen om egen bil have spillet en stor rolle. Hvor hovedvej 1 fem-seks kilometer uden for Korsør mod Slagelse drejede 90 grader, stillede folk sig op for at se bilerne, når en færge kort forinden havde læsset dem af i Korsør havn. Stedet kaldtes Rundingen. Andre slog sig ned med kaffe og kager tættere på Slagelse, hvor der ligesom var et forhøjet græsplateau.

Den første bilferie
Den første sommer med bil, det var i 1955, kørte vi i Folkevognen først til Boeslunde for at tage ferieafsked med min farmor og farfar. Efter kaffe og wienerbrød fra bager Colding på den anden side af vejen gik turen videre mod Korsør, hvor vi sammen med andre bilister holdt på en nyetableret stor parkeringsplads en fire-fem kilometer uden for byen. Her købte man billet, fik en mærkat som adgangstegn og kunne efter nogle timers venten langt om længe blive ekspederet videre til en lille parkeringsplads i havnen. Når man først var så vidt, var det værste overstået. De fleste færger var jernbanefærger, og biler kom først med, når togvogne med personer og gods havde taget broderpartens af færgens kapacitet. En eller to var rene bilfærger.

Motorvej og Storebæltsbro? For tidligt. I 1957 kom der et kort stykke motorvej fra syd for Slagelse til de helt nye færgelejer i Halsskov og med færger kun til biler, dobbeltdækkerfærgerne Halsskov og Knudshoved. Senere kom en tredje, Sprogø, til. På den anden side af Storebælt var der fra færgehavnen i Knudshoved atter motorvej uden om Nyborg.
Danmarks allerførste motorvej blev taget i brug i januar 1956. Den gik fra Jægersborg i syd til Brådebæk ved Hørsholm i nord.

Men tilbage til 1955 sommerferien. Den var planlagt og detaljeret nedskrevet på tre-fire stykker papir af en af min fars kolleger. Han var fra Sønderjylland. Ernst Hauge hed han, og han kendte til Jylland og omegn.

Fra Nyborg kørte vi først på eftermiddagen til Tåsinge og videre til Fåborg, hvorfra vi med endnu en færge kom til Mommark på Als og overnattede i Sønderborg. På en strand så jeg i Billed-Bladet billeder af kongefamilien, Frederik, Ingrid og de tre små prinsesser, der så søde ud.

Dagen efter kom vi til udlandet, sådan ca. 40 kilometer ned i Tyskland. Vi overnattede på et hotel i Rendsburg, og jeg lærte mit første tyske ord. Det stod på et skilt på husfacaden over for hotellet. Einbahnstrasse. Man måtte kun køre én vej. Sådan en havde vi godt nok ikke hjemme i provinsbyen.
I Rendsburg var der en drejebro over Kielerkanalen, der i to dele svingede til side, hver gang et skib skulle passere samt en kæmpemæssig højbro til togene. Begge kunne ses fra hotelværelset. Den første er for længst væk, den sidste findes stadig.
Tyskland bar endnu spor efter krigen. Rester af et sammenstyrtet hus fandtes så højt mod nord, og ”das Wirtschaftswunder” havde ikke fået rigtigt fat endnu. Men spor af krigen, 11 år efter, var dog først rigtigt tydelige, da vi året efter kørte genenm Hamburg.

Fra Rendsburg gik turen tilbage til kongeriget. Vi var, som anbefalet af Hauge, ved Højer sluse, i Ribe, ved Blåvandshug med det store fyrtårn og sluttede mod nord i Viborg.

I Vejle, på vejen hjem, gjorde vi ophold ved det, der senere skulle blive til Hotel Munkebjerg. Der var en udendørs rulletrappe, der førte ned til vandet. Europas længste var det vist. Jeg ved ikke, om jeg prøvede den, men jeg husker tydeligt, hvor bange jeg var for den.


Et forkælet barn
Folkevognen blev forkælet ud over alle grænser. Indendørs blev den udstyret med radio, som dengang ikke havde transistorer, men var rørbestykket. Den fik dæksel over det indvendige bagagerum bag bagsædet og et Porsche-sportsrat. Det var længe før, airbags blev opfundet, og derfor kunne et rat uden videre udskiftes ved at pille dækslet til hornet i midten op, afmontere ledningerne og løsne tre-fire bolte, fjerne rattet og montere et nyt i omvendt rækkefølge. Den havde flere, inden den sluttede med Porsche-rattet.
Sæderne fik skræddersyet, skotskternet overtræk i rød, hvid og beige. På instrumentbrættet kom endda den siden så legendariske vase med sugekop.
Jeg aner ikke, om blomsten var ægte eller kunstig, men jeg tror faktisk, der var vand i vasen. Jeg mener også, der kom en pibeholder. Min far var vild med piber, og når han ikke røg pibe, var det cigarer og cigaretter. Han var storforbruger, og han døde af det nogle måneder før, han ville være fyldt 80. Tre år før var der blevet konstateret en tumor på den ene lunge, men da han også havde svagt hjerte, var han ikke rask nok til at blive opereret.


Udvendig grøn solskærm
Den fik monteret tågelygte og dæk med hvide sider. Til radioen hørte maturligvis den forkromede antenne, Men dertil kom en udendørs solskærm i grønt, gennemsigtigt materiale. Mode på USA-biler.
Forruden på en Folkevogn anno 1954 var meget lav. Solskærmen generede ikke mig, men for en voksen må den have været enormt irriterende, ud over at den har bidraget til et stærkt forøget brændstofforbrug og taget adskillige kilometer af topfarten på 110 km/t samt have forøget accelerationstiden betragteligt. Hvor om alting er, selv længe efter at min far havde solgt Folkevognen, kørte den rundt i Skælskørs gader med den grønne, udvendige solskærm. Og kiggede man ind i den, havde den det angiveligt uopslidelige, skotskternede skånebetræk.
Dengang målte man i øvrigt ikke accelerationstider fra 0-100 km/t, men fra 0-80, og Folkevognen skulle efter specifikationerne bruge 21 sekunder for at nå dertil. Jeg har senere læst, at for at bringe den op på 100 skulle den bruge ikke mindre end 40 sekunder. Alligevel føltes det ikke langsomt. Motorlyden hjalp til. Under acceleration lød den grangiveligt, som et af SAS' senere Caravelle-fly, når det tordnede ud ad startbanen.

Selvom den lille ovale bagrude var nærmest ubrugelig til at orientere sig igennem, fik Folkevognen paradoksalt nok ikke noget udvendigt, højre bakspejl!
Under en af skærmene gemte der sig til gengæld et ekstramonteret horn, der kunne skræmme en mindre landsby fra vid og sans.

VW

Folkevognen ved grænsen i Kruså. I Tyskland brugte man som regel forkortelsen VW, som udtales Fau-Vee, i Danmark, hvor V og W som oftest begge udtales som V, selvfølgelig VV. Vi siger også BMV, selvom den staves BMW.
Ved grænsen vekslede man penge. Fra sedler til sedler. Fra kroner til D-Mark. Kreditkort eksisterede ikke.


VW

Det er mange år siden, man i en storby som Köln bare satte bilen ved en fortovskant og slentrede hen og kiggede på domkirken. Parkeringshuse, P-automater og P-skiver fandtes ikke.
Og færdigheder i parallelparkering var helt unødvendige.




Slut med ekstraudstyr
Det var den første og sidste af min barndoms biler, der fik så meget som et eneste stykke ekstraudstyr. Bilfascinationen var forduftet, da den blev udskiftet i 1958.

Volkswagen konceptet
For eventuelt unge læsere skal det nævnes, at Folkevognen var luftkølet.
Der var derfor ikke noget vand, der kunne fryse om vinteren, intet der kunne koge om sommeren. Den slags skete dengang med de vandkølede.
Motoren lå bagi, og den trak direkte på baghjulene. Den store vægt på de trækkende, ovenikøbet store hjul bevirkede, at den stod godt fast i sne, sjap og søle. Biler med motor foran og træk på baghjulene, som det var almindeligt, kom til kort i de situationer, fordi der var for lidt vægt på baghjulene. Dertil havde selv store amerikanerøser kun 13” hjul mod VW ‘ens langt fornuftigere 15”.

Den kendsgerning brugte Volkswagen, da de skulle lancere bilen i USA, gennem et yderst enkelt, men til gengæld meget overbevisende og - viste det sig - effektivt tv-spot. Det er i sort/hvidt. Eller også er det hele bare sort/hvidt.

Man oplever et enormt snevejr, hvor det suser og rusker og fyger med sne.

Speaker: ”Have you ever wondered how the man who drives the snowplow comes to the snowplow?”

Man hører knasen i sneen og aner en Folkevogn, der kører op foran en stor garageport. Og lidt efter lyden fra raslende kæder, da sneploven kører ud af garagen.

Speaker:"This man drives a Volkswagen. So now you can stop wondering”.

Folkevognen er allerede nærmest sneet til, da sneploven kører bort.

Til vognens negative sider hørte, at den, på grund af vægtfordelingen med motor bagi, var ekstremt sidevindsfølsom, og at der stort set ikke var nogen bagageplads. I forenden var der et rum, som i hvert fald ikke kunne rumme en kasse øl i højden (øl solgtes kun på glasflasker, og der var 30 i en kasse af træ, senere plast), og så et ekstra bagagerum bag bagsædets ryglæn.

Desuden var der stort set intet udstyr. Den kunne varme, men friskluftindtag fandtes ikke. Vinduerne skulle åbnes, når man ville have luft ind i bilen, og det støjede selvfølgelig.

Der var ingen bezinmåler, men en hane til højre for speederen. Når bilen begyndte at sætte ud, skulle man bukke sig ned - som regel under kørslen - og vride hanen 90 grader.
Så lukkede man op for "reservetanken", og man kunne køre 60-70 km mere.
Og da alle andre biler for længst havde fået blinklys, kørte Folkevognen stadig rundt med afvisere, der klappede ud af B-stolperne og lyste orange.

Men selve kvaliteten var i topklasse, og hos bilkøberne betød det i mange år mere end svaghederne. Kvalitetsaspektet havde også afgørende betydning for bilens succes i USA. Og her var kontrasten til de amerikanske biler enorm. Det tages på kornet i denne geniale annonce:


VW Lemon



Lemon
This Volkswagen missed the boat.
The chrome strip on the glove compartment is blemished and must be replaced. Chances are you wouldn't have noticed it; Inspector Kurt Kroner did.
There are 3,389 men of our Wolfsburg factory with only one job; to inspect Volkswagens at each stage of production. (3,000 Volkswagens are produced daily; there are more inspectors than cars.)
Every shock absorber is tested (spot checking won't do), every windshield is scanned. VWs have been rejected for surface scratches barely visible to the eye. Final inspection is really something! VW inspectors run each car off the line onto the Funktionsprüfstand (car test stand), tote up 189 check points, gun ahead to the automatic brake stand and say "no" to one VW out of fifty.
This preoccupation with detail means the VW lasts longer and requires less maintenance, by and large, than other cars. (It also means a used VW depreciates less than any other car.)
We pluck the lemons; you get the plums.



Opel Rekord 1500
I 1958 blev Folkevognen udskiftet med en Opel Rekord med panoramaruder i bedste USA-stil og med på siderne flot svungne kromlister, der vel skulle give køberne associationer af ”cousin” Buick "from over there".
Den var grøn og havde hvidt tag, hvad der dengang var højeste mode.
Det var ikke nogen god bil. Panorama-ruderne bevirkede, at hængslerne til de brede døre konstruktionsbetinget måtte sidde meget tæt. Derfor raslede de efter kort tid, og der var en konstant knirken fra gummiet på de tynde vinduessprosser. Heldigvis havde den kun to døre, der kunne støje.

Den havde ratgear og bænksæde foran, men ryglænene måtte nødvendigvis være adskilte for at man kunne komme til bagsædet, og den var ikke rigtig bred nok til, at tre personer kunne sidde foran. Alt i alt noget miskmask.

Mercedes-Benz 190
I 1962 fik vi en brugt, godt tre år gammel Mercedes-Benz 190. Her var fire døre, der sad, som de skulle, og der var masser af plads, både i længden, bredden og højden. Den havde en rigtig sofa foran og ratgear og var derfor en ægte 6-personers bil. Det var en stor fordel, når jeg, der i mellemtiden havde fået kørekort, kunne hente mine gymnasiekammerater, når vi skulle til et eller andet. Jeg tror næsten, jeg er den, der har kørt mest i den. Jeg kom meget tit for sent til bussen til Slagelse, og så ”måtte” jeg jo køre i bil.

Da Lisbeth og jeg efter studentereksamen flyttede til København, havde jeg den også i lange perioder, og til sidst overtog vi den.
Inden vi blev gift, kørte vi på ferie i Schweiz i den. Det var i 1965. Sikkerhedsseler kendtes ikke endnu, så Lisbeth satte sig en gang imellem i midten, så vi bedre kunne holde i hånden, mens Merceren tøffede af sted på motorvejen. Efter datidens forhold var den ganske hurtig. Topfart 135 km/t, men den befandt sig bedst omkring de 120.
Alle dens i øvrigt gode egenskaber til trods var den ”reparaturanfällig”, men det værste var, at den ikke kunne tåle vejsalt. Allerede, da den var otte-ni år gammel, var den gennemtæret adskillige steder, især øverst i forskærmene.

Mercedes-Benz 190

En meget ung far med sin søn foran EK, som Lisbeth kaldte den grønne Mercedes. Den havde registreringsnummeret EK 20.217. Billedet er fra 1967. Michael er ca. 5 måneder, og jeg er tæt på at fylde 23.


I maj 1969, da 190'eren vel har været 10-11 år, solgte vi den. Den indbragte 800 kroner, og vi købte… en sandfarvet Folkevogn 1200 til 15.000 kroner. Så på sin vis er det et eksempel på, at historien gentager sig.




Startsiden

Undskyldningen eller begrundelsen for denne hjemmeside.

Foto


Sterling Foto i Skælskør

Som én stor familie.

Billeder uden farve

Fra dengang man brugte film, som blev fremkaldt i totalt mørke og sort-hvide billeder som blev lavet i orange lys.

Jul i De gode Gamle Dage - i tresserne

Sterling Foto i Skælskør. Af Hanne Bechmann.

Algade 22, 4230 Skælskør.

Oplevet af Hanne Bechmann.

Musik


Hvad jeg lytter til



Store dirigenter

Herbert von Karajan og Sergui Celibedache.

Markante stemmer

Maria Callas og Luciano Pavarotti.

Teknik


Biler i min barndom

I midten af 50'erne var der langt mellem bilerne. De mest solgte var Volkswagen (Boblen) med luftkølet motor bagi og Opel Rekord. Min første ferie i bil 1955. Min fars biler i min barndom og teenageår.

Lyd på bånd og andet

Spolebåndoptagere og kassetteafspillere. MiniDisc og CCD.

Kilt


Fra case til kilt

Hvorfor jeg begyndte at gå i kilt. Hvad undervisning også kan føre til.

Skoletid


I skole i 50'erne. Eller bare barn

Udenadslære, orden og disciplin. Skammekrog, eftersidning, lussinger og spanskrør var datidens pædagogiske hjælpemidler. I skolen og også i mange hjem.

Billeder

Skolerejser til Norge 1958 og Bornholm 1959, skoleafslutning 1961 og andre billeder - når jeg får dem digitaliseret.
Realklassen mødes igen 50 år efter i 2011, 55 år efter i 2016, 58 år efter i 2019 og efter 60 år i 2021.

Småt og lidt større


Hvad der falder mig ind, og som jeg synes, der skal ord på. Og så er det sagt.

Nyt siden sidst


Det kan være ændringer i det "faste" indhold, eller der kan være kommet nyt til i "Småt og lidt større." Uanset hvor småt eller hvor stort, bliver det registreret i denne log.